Méér Achterhoek

Kijk voor meer Achterhoekse toeristische tips op toerismeachterhoek.nl
Skaten en skeeleren in de Achterhoek

In Oost-Nederland is het uitstekend skaten en skeeleren. De Achterhoek is de laatste jaren zelfs uitgegroeid tot een waar skate-walhalla. Het is de enige regio ter wereld met een 750 kilometer tellend regionaal netwerk van skeelerroutes.

Maar liefst 22 routes vormen samen het skeelerroute netwerk, dus je kunt vanaf veel campings zo beginnen! Opvallend is dat al deze routes volledig zijn bewegwijzerd en daarnaast ook zijn uitgewerkt in gedetailleerde routefolders.

Coulisselandschap
De Gelderse Achterhoek wordt wel ‘Het onverwachte Nederland’ genoemd. De streek lijkt op een enorm mozaïek van duizenden stukjes verdeeld in weiden, akkers, bomenrijen, water, bos en heide. Skatend door dit Coulisselandschap stuit je steeds op verrassingen zoals mooie stukjes natuur, zeldzame libelles, of een havik of buizerd. Heb je meer oog voor cultuurhistorie? Ook dan kun je hier je hart ophalen, want tal van kastelen, molens, kerken (zelfs het kleinste kerkje van Nederland) en pittoreske dorpen liggen aan de routes.

Skaten en skeeleren in de AchterhoekTOP's
Op meer dan 30 locaties in de Achterhoek en Liemers zijn Toeristische Overstappunten (TOP's) ingericht. Vanaf deze punten kun je komend met auto, bus of trein makkelijk op fiets- en wandelroutes overstappen. Daarbij kent elk overstappunt andere mogelijkheden: mountainbikeroutes, een kanoroute of het startpunt van één of meer skeelerroutes. Je skatetocht vereist hier dus weinig voorbereiding! Bovendien zijn de routes zo uitgezet, dat er voldoende cafés en restaurants zijn om tussendoor op verhaal te komen. Een kijkje over de grens nemen kan trouwens ook, want een van de routes voert naar Emmerich am Rhein, Elten, Isselburg en Anholt.

Routefolders met informatie
De afstand van de routes variëert van 22 tot 38 km. Wie routes wil inkorten of juist combineren kan dat doen met de gedetailleerde routefolders van de VVV. Iedere routefolder kent een gedetailleerde kaart met ingetekende route plus een uitgebreide beschrijving van de bezienswaardigheden. Ook wordt er aandacht besteed aan de kwaliteit van het wegdek en staat erin hoe je de route kunt inkorten. Er zijn maar liefst 14 van die folders met in totaal 22 verschillende routes.

Skateweekend regio...
Met zoveel kilometer uitgestippelde routes leent de regio zich perfect voor een of meer weekenden weg met vrienden, skate- of skeelerclub of met zijn tweeën. En voor elk budget is er wel accommodatie te vinden: van kamperen bij de boer, campings, bed and breakfasts tot luxe bungalows en hotels aan toe. Voor je een weekend de skates gaat onderbinden in de Achterhoek is het handig eerst een paar routefolders in huis te halen. Dat vergroot je mogelijkheden; je weet dan hoe je routes kunt inkorten en combineren en waar je kunt beginnen en pauzeren. Bij de lokale VVV's in de regio kun je alleen die routes kopen die in dat stukje Achterhoek beginnen. Op de site www.vvvachterhoek.nl kun je ze zien welke routes er allemaal zijn, en online zijn ze wel alle 14 te bestellen voor €2,25 per uitgave.

Waar liggen de routes?
- In de streek tussen Doetinchem en de Duitse grens liggen zes routes.
- Zeven zijn er in de omgeving van Zutphen/Lochem/Vorden.
- Negen skateroutes liggen in de Oost-Achterhoek grofweg tussen Doetinchem, Neede en Winterswijk. 
Meer info: voor skeelerroutes en o.a. acommodaties kun je terecht op www.vvvachterhoek.nl.
Een overzicht van de TOP's (regionale opstapplaatsen) is te vinden op www.recreatieschap.nl.
Meer informatie over skaten en skeelerroutes op www.inline-skate.nl
Inlineskateshop - De ONline shop voor uw INline skates

 
Labels: Harfsen